Efterårets Happy Hours handler om det aktuelle og alvorlige emne om Ruslands imperialistiske fremfærd og dets konsekvenser for Europa. Du møder nogle af Danmarks skarpeste eksperter, der gennem faglighed og indsigtsfulde oplæg beriger din forståelse med nye vinkler på den spændte internationale situation, som har konsekvenser for os alle.
Birgitte Beck Pristed, lektor i ruslandstudier på Aarhus Universitet, giver et humanistisk perspektiv på krigens konsekvenser for den kommende generation ved at flytte blikket fra de militære oversigtskort til børnehøjde.
Lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, Mette Skak, giver et indblik i Ruslands vej fra de dramatiske år efter Anden Verdenskrig til nutidens komplekse forhold mellem Putins Rusland, Ukraine og Vesten.
Endelig vil seniorforsker ved DIIS, Dansk Institut for Internationale studier, Flemming Splidsboel Hansen gøre os klogere på de metoder og taktikker, som Rusland bruger til at skabe ustabilitet i Europa, og hvor den nye verdensorden bevæger sig hen.
Live fra Ukraine
Som afslutning på programmet, tager vi dig med til Ukraine, i et live videomøde med en lokal, der giver sin personlige beretning om at leve i og med krig. Få et unikt og autentisk indblik i dagligdagen i et land i krig, hvor håb og stolthed fylder mere end frygt og tab.
Hvorfor deltage?
Happy Hours giver dig ikke kun mulighed for at genopfriske og udbygge din viden om betydningsfulde historiske og aktuelle emner, men også chancen for at netværke med andre alumner og eksperter i et engagerende og intellektuelt miljø. Oplæggene kombinerer akademisk dybde med praktisk relevans og er designet til at inspirere til tanke og dialog om vores sikkerhed i en stadigt foranderlig global (u)orden.
Mød op, berig dit perspektiv og bidrag til en dybere forståelse af de udfordringer, som Europa står midt i lige nu. Vi glæder os til at se dig til endnu en stimulerende Happy Hours.
Arrangementet er gratis for medlemmer af Alumnenetværket og henvender sig til alumner på tværs af Aarhus Universitet, der er interesserede i den geopolitiske situation og trusler mod demokratiet.
Sæt X i kalenderen: Tirsdag d. 19. november kl. 8-12 i Aulaen på Aarhus Universitet.
Der bliver rift om pladserne, og derfor tilrådes hurtig tilmelding!
08.00-08.30 Ankomst, registrering samt netværk, kaffe og morgenbolle
08.30-08.40 Velkomst og intro
v/Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør, AU Erhverv & Innovation
08.40-09.20 Krigens børn
v/Birgitte Beck Pristed, lektor, Institut for Kultur og Samfund
Birgitte Beck Pristed giver et humanistisk perspektiv på krigens konsekvenser for den kommende generation ved at flytte blikket fra de militære oversigtskort til børnehøjde. Hvad betyder krigen for den demografiske udvikling i Ukraine og Rusland? Rummer Ruslands krig mod Ukraine også en generationskonflikt? Baseret på interviews med russiske og ukrainske uafhængige børnebogsforlag og rejseindtryk fra Ukraine, tegner Birgitte et billede af de fortællinger og modfortællinger om krigen, som børn og unge vokser op med.
09.20-10.00 Rusland under Putin
v/Mette Skak, lektor emerita, Institut for Statskundskab
Rusland er en stormagt i forfald, hvilket ifølge nyere magtskifteteori ansporer til aggression. Få indsigt i Ruslands vej fra de dramatiske år efter Anden Verdenskrig til nutidens komplekse forhold mellem Putins Rusland, Ukraine og Vesten. Dette oplæg vil klæde dig på til at forstå de nuværende spændinger i regionen og mulige scenarier for fremtiden, herunder også forholdet til Kina og USA.
10.00-10.30 Pause og netværk
Netværk med kaffe, te og vand
10.30-11.10 Hybridkrig og truslen mod Europa
v/ Flemming Splidsboel, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale studier
Med Ruslands annektering af Krim i 2014 begyndte en ny kold krig, som siden har udviklet sig til den største krig i Europa siden Anden Verdenskrig. I Danmark er trusselsniveauet hævet i takt med, at Rusland praktiserer hybrid krigsførelse for at udøve sin indflydelse. Sammen med Flemming Splidsboel udforsker vi de metoder og taktikker, som Rusland bruger til at skabe ustabilitet i Europa, og ser på den nye verdensorden bevæger sig hen. Hvilke beredskabsstrategier kan Danmark og Europa anvende for at stå imod disse trusler – fysisk og virtuelt.
11.10-11.35 Krigens stemme – live fra Ukraine (på engelsk)
v/Thomas Korsgaard, Key Account Manager, AU Erhverv & Innovation
Vi stiller om til en direkte og personlig beretning fra Ukraine om at leve i og med krig. Få et unikt og autentisk indblik i dagligdagen i en krigszone, hvor håb og stolthed fylder mere end frygt og tab.
11.35-11.40 Tak for i dag
v/Mette Slot Eriksen, alumnekonsulent, AU Erhverv & Innovation
11.40-12.15 Let frokost og netværk
Happy Hours – dobbelt op på faglighed er en serie af seminarer med fokus på at give en tværfaglig forståelse af komplekse problemstillinger og ledelsesudfordringer. Seminarerne kombinerer viden og værktøjer fra forskere på tværs af fagligheder og praktiske erfaringer og indsigt fra ledere. Seminarerne bliver afholdt som morgen- eller fyraftensmøder og diskuterer aktuelle emner inden for ledelse, kommunikation, teknologi, samfund, etik, sundhed og miljø. Der er mulighed for spørgsmål og interaktion, og vi afslutter med en opsamling af relevante takeaways og praktiske råd.
Seminarrækken er en unik mulighed for medlemmer af Aarhus Universitets Alumnenetværk for at få en tværfaglig tilgang til udfordringer i arbejdslivet og udvide deres netværk.